Evo nekoliko informacija o zanimljivim mjestima koje bi trebali posjetiti. Bogate kulturno-istorijske bastine Crne Gore. Uzivajte :))
Powered By Blogger

недеља, 18. април 2010.

Medun

Ko nije čuo za Kuče (a malo je takvih) riječ je o porstoru nekadašnje Zetske Krajine sjeverozapadno od Podgorice koje naseljava istoimeno pleme. Ime plemena potiče od albanske riječi kuq — crven. Ovo crnogorsko-brdsko pleme podijeljeno je u tri oblasti: Starokuči, Novo Kuči (Drekalovići) i Zatrijebač. Svoju popularnost najviše duguje velikom vojvodi, piscu, vojskovođi, pa može se reći i filozofu Marku Miljanovu Popoviću. Tačno ispod Meduna nalazi se njegova rodna kuća koja je danas pretvorena u muzej koji preporučujem za posjetu.

Medun ili Meteon je stari grad i tvrđava koji potiče iz 3. ili 4. vijeka prije nove ere. U početku je to bila samo tvrđava a kako brojni ostaci svjedoče postao je i grad. Međutim, kao i ostale fortifikacije i on je zaboravljen od nadležnih, dosta toga je zapušteno,uništeno, pokradeno, propalo. Sad ćete reći da nisam neki promoter turizma kad ga ovako opisujem, ali protumačite to kao neku moju kritiku i apel ljudskoj svijesti da se okrene kulturno-istoriskoj baštini, ili se makar uzdrži od destrukcije. Ipak, među oronulim Ilirskim zidinama na vrhu se nalaze crkvica i grob Marka Miljanova koji su svakako relativno novijeg datuma.

Нема коментара:

Постави коментар

Kulturno istorijska baština Crne Gore