Evo nekoliko informacija o zanimljivim mjestima koje bi trebali posjetiti. Bogate kulturno-istorijske bastine Crne Gore. Uzivajte :))
Powered By Blogger

четвртак, 15. април 2010.

Specijalan tretman za Grmožur

Podgorica, 4. oktobra- U sklopu manifestacije "Tvrđave Skadarskog jezera - baština kakvu ne poznajete", kojom se u Crnoj Gori obilježavaju Dani evropske baštine, Ministarstvo kulture, sporta i medija danas je predstavilo preliminarno tehničke procjene projekata rehabilitacije tvrđava Besac, Lesendro i Grmožur, koje se nalaze u basenu Skadarskog jezera. Stručni tim, koji se bavio izradom ove dokumentacije, sugerisao je i buduću namjenu ovih objekata, eksplicitno se određujući isključivo prema tvrđavi Grmožur, koja je identifikovana kao stanište zakonom zaštićenih vrsta ptica, što uslovljava poseban tretman. Kao takva, ona može biti isključivo konzervirana u postojećem stanju. Rekonstrukcija i privođenje komercijalnoj funkciji, u klasičnom smislu tog pojma, smatra se neprimjerenom, tvrde eksperti.


Na drugoj strani, utvrđenja Besac i Lesendro, tim stručnjaka, kome je povjeren zadatak izrade preliminarno tehničke procjene, vidi kao objekte koji mogu imati širok dijapazon buduće namjene, uključujući i turističko -ugostiteljsku, naravno - koncepcijski uravnoteženu sa idejom održivog razvoja i budućim Master planom, koji se radi za Skadarsko jezero. Ove tvrđave, njihov je stav, mogu biti detaljno rekonstruisane i privedene novoj namjeni, jer najveći broj pojedinačnih arhitektonsko - građevinskih cjelina u njihovom sklopu dozvoljava restauraciju sa rekonstrukcijom.

Нема коментара:

Постави коментар

Kulturno istorijska baština Crne Gore