Evo nekoliko informacija o zanimljivim mjestima koje bi trebali posjetiti. Bogate kulturno-istorijske bastine Crne Gore. Uzivajte :))
Powered By Blogger

понедељак, 8. март 2010.

Pjesacenje u istoriju

Lijep aprilski dan je idealan za pjesacenje.Kuda god da se zaputite - dobro je.Ovaj put bih vam predlozio
posjetu brdima i istoriji: obidjite nekadasnju granicu Crne Gore i Austrije.
Vraticemoo se dakle vijek i po unazad i proci granicnin putem dvije drzave. Ne samo zbog istorije ili arhitekture, nego zbog fizicke rekreacije i prelijepih vidika koji se ostvaruju na putu, na rivijeru, hotele,turizam, izvanrednu panoramu....
Otidjite kolima do sela Brajici i tu skrenite ka tvrdjaci Kosmač koja je putem udaljena nekih 400m.
Parkirajte kola i dalje idite pjeske.Obidjite tvrdjavu, ipresivna je zar ne ?  Iako ne najveca gradjevina ovakve vrste: gradili su je austrijski inzinjeri i lokalno stanovnistvo za potrebe austrougarske vojske, sredinom 19-tog vijeka. Kao i kod ostalih austrijskim tvrdjava, odmah ce vam privuci paznju kao lijepa i skladna, zamisljena kao estetrski objekat, a ne kao vojna utvrda. Lukovi , tesnaci pravilni, podrumi skladista stambeni prosto, sve to vise prilici jednom velelepnom dvorcu, a ne kasarni. Prije par godina mlada umjetnica je na otvore tvrdjave postavila velike,teske, plisane zavjese. Ljudi u prolazu su mogli pomisliti da je to dvorac nekog ekscentrika.
A pogled sa tvrdjave opija, tesko je odvojiti se od najljepseg primorja pred sobom. Kad krenete dalje zacudicete se kako put koji je gradje prije toliko godina i dan danas u dobrom stanju. to je put za konjske zaprege, sa kojima su se dovlacile razne namirnice, voda ali i municija i topovi.Kanalici za odvod vode sa puta su jos u funkciji.
Proci cete pored gigantske lipe i posle toga iz brajickih uci u pastrovske zemlje.Put ide samom ivicom provalije i ispod vas se nalaze pastrovska sela. Ako ste u kondiciji mozete se popeti na Goli vrh odakle se vidi i jezero i more. Ako niste nastavite put je ravan. Posle tri sata racunajkuci odmore i zadrzavanja
stici cete do manjeg utvrdjenja, Ogradjenice. Odatle se vide tvrdjave u Boki: Oštra i Azra. Nekad se sa njima komuniciralo svjetlima i vatrom. Mozda zateknete nekoga: cobane ili lovce. Tu je i lovackio dom i obnovljena crkva Sv, Spiridona. Odatle se krivudajucim putem spustite pored krivudavog potola pratite stazu, pravo kroz krsa, a potom kroz sumu do sela Rustova, na asfaltni seoski put. I dalje nizbrdo do magistrale i prvog prevoza.
Tako opijeni prirodom, moguce je da zaboravite na auto parkirano u Brajicima. Ne panicite tamo mozete stici lokalnim prevozom.

Нема коментара:

Постави коментар

Kulturno istorijska baština Crne Gore