Evo nekoliko informacija o zanimljivim mjestima koje bi trebali posjetiti. Bogate kulturno-istorijske bastine Crne Gore. Uzivajte :))
Powered By Blogger

понедељак, 8. март 2010.

Lesendro

Lesendro

U neposrednoj blizini Vranjine, živopisnog ribarskog mjesta na putu prema Virpazaru, nalazi se tvrdjava Lesendro. Lesendro je tvrdjava na steni na samom jezeru, izgrađena u XVIII veku. Smještena je na poluostrvu koje je do izgradnje željeznicke pruge Beograd - Bar bilo ostrvo.


U vreme vladike Petra II Petrovića-Njegoša služila je kao zaštita od turskih napada i osiguravala neometan ribolov i trgovinu. Vladika Rade (kako su u narodu zvali Njegoša) je tvrđavu obnovio, povisio zidove i često tu dolazio da se odmara. Po nekim kazivanjima tu je dovršavao i neka od svojih djela. Lesendro je pod njegovom upravom bio jedanaest godina, a posle gubitka je ostala uzrečica "pogibe ka Vladika za Lesendro". Osman-paša 1843. je zauzeo Lesendro, u isto vreme kada i Vranjinu i na njemu su Turci napravili svoje utvrdjenje. Da bi tek 1878. godine bilo oslobođeno zajedno sa gradom-tvrđavom Žabljakom Crnojevića, koji su pripojeni Kneževini Crnoj Gori.

Lesendro je povezano sa Vranjinom nasipom preko koga idu magistrala i pruga Beograd - Bar.

Нема коментара:

Постави коментар

Kulturno istorijska baština Crne Gore